Het beroep van notaris is in Nederland behoorlijk populair. In ons land zijn er ruim 750 notariskantoren, waar meer dan 1200 professionals hun werk uitoefenen. Dit grote aantal zegt natuurlijk iets over het belang van goed notariaat. Notariskantoren zijn dan ook onmisbaar. Maar wat maakt het inschakelen van een notarieel expert zo belangrijk en aantrekkelijk? Wanneer heb je als particulier of bedrijf deze specialist nodig? En wat zijn de voordelen van het inhuren van een notariskantoor?

Wat zijn de kernwerkzaamheden van een notaris & wanneer heb je deze nodig?

Notariskantoren worden ingeschakeld voor het opstellen en juridisch vastleggen van documenten die een wettelijke zeggingskracht hebben. Door belangrijke documenten juridisch vast te leggen en te bewaren, kan fraude en criminaliteit voorkomen worden. Aan welke documenten kun je denken? Hypotheken, huwelijksakten, samenlevingscontracten, testamenten, koopakten en wilsbeschikkingen zijn het materiaal dat via een notarieel kantoor het vaakst passeert. Maar ook bedrijfsfusies, de verdeling van aandelen binnen een onderneming en soortgelijke documentatie wordt door een notarieel professional opgesteld en vastgelegd.

De vele voordelen van een notariskantoor inhuren

Als particulier of bedrijfsmatig een notariskantoor inschakelen heeft veel voordelen te bieden. Het belangrijkste voordeel is dat jouw documenten die bij een notariskantoor zijn gepasseerd zijn, juridische en wettelijke zeggingskracht hebben. Denk bijvoorbeeld aan een testament met daarin de verdeling van de erfenis en jouw laatste wil. Als je overlijdt en je hebt notarieel een testament laten opstellen, heb je de zekerheid dat jouw laatste wensen ten uitvoer gebracht gaan worden. En dat er geen mensen met jouw nalatenschap aan de haal gaan die jij niet hebt uitgekozen. Ook een huwelijksakte met onderlinge voorwaarden bij een notariskantoor vastleggen, geeft zekerheid als er problemen ontstaan en een scheiding onafwendbaar is. Kortom: door een notariskantoor in te schakelen, dek je jezelf juridisch helemaal in!
Naast de zekerheid die je in juridische zin hebt, is een ander groot pluspunt van een notarieel expert inhuren het gerichte en professionele advies dat je krijgt. Dit is bijvoorbeeld erg nuttig als je een testament of samenlevingscontract wilt laten opstellen. Bijeen notariskantoor krijg je dan advies op maat over wat er allemaal in het betreffende juridische document moet komen te staan. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd zit en het document dat je laat opstellen in juridische zin waterdicht is.
Ten slotte is het fijne aan een notariskantoor inschakelen het feit dat het kennismakingsgesprek vaak gratis is en dat vervolgafspraken en handelingen aan een maximumtarief zijn gebonden. Je weet zo dus zeker dat je niet te veel betaalt voor de diensten van het notariskantoor. Al met al zijn er dus redenen in overvloed om een notariskantoor in te huren.

Delen